
Zdrowe nawyki – zdrowy brzuch
Wiele powszechnie występujących dolegliwości (niestrawność, zgaga, wzdęcia, zespół jelita nadwrażliwego, nerwica żołądka) jest w dużej mierze konsekwencją niezdrowego trybu życia i złych nawyków żywieniowych. Nie można bagatelizować sprawy – ból brzucha może być także objawem poważnego schorzenia, zagrażającego zdrowiu i życiu. Warto zgłosić się do specjalisty, a jednocześnie systematycznie zmieniać stare przyzwyczajenia.
Zmiana nawyków podstawą sukcesu
Dla większości osób zmiana diety jest problemem, nawet jeśli są świadomi tego, że dany rodzaj pożywienia im szkodzi. – Winne temu jest nie tylko niezdrowe jedzenie, ale także geny – twierdzi Silvia Berciano z Universidad Autonoma de Madrid. Jej słów nie można traktować jako wymówki, ale należy skupić się na konsekwentnych działaniach. Modyfikacje najlepiej jest wprowadzać stopniowo, zastępując jedno ze szkodliwych przyzwyczajeń nowym, zdrowym zachowaniem – podaje pulsmedycyny.pl. Czasem potrzeba wielu tygodni na to, aby dany sposób postępowania stał się częścią ulepszonego stylu życia (źródło: www.rynekzdrowia.pl). Co jest najważniejsze?
Zdrowe nawyki żywieniowe i tryb życia
Jednym z powszechnie popełnianych błędów żywieniowych jest niedocenianie wpływu wartościowego śniadania na organizm. Tymczasem śniadanie jest to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być bogaty w węglowodany, których najlepszym źródłem są produkty pełnoziarniste, takie jak: razowy chleb, makaron, kasza gryczana, kasza jęczmienna. Jak podają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia, na szczycie piramidy żywieniowej (niezależnie od pory dnia) znajdują się owoce i warzywa. Są one bogate w witaminy i inne składniki odżywcze, dlatego należy je spożywać kilka razy dziennie, najlepiej na surowo (również w postaci soków, przecierów, surówek) już od dzieciństwa (źródło: pulsmedycyny.pl).
Zróżnicowana dieta nie przyniesie zadowalających efektów, jeśli jednocześnie nie zmniejszy się w niej ilości szkodliwych składników. W pierwszej kolejności trzeba unikać żywności przetworzonej, smażonych potraw, białego pieczywa (zaleca się zastąpienie go ciemnym, np. razowym chlebem) i pokarmów bogatych w cukier. Należy pić dużo płynów: minimum od 1,5 do 2 litrów w ciągu dnia (optymalna jest woda, niewskazane zaś napoje słodkie, gazowane oraz alkohol). Optymalna liczba posiłków wynosi 3–5 dziennie (nie powinny być zbyt obfite, spożywa się je w odstępach 2–3 godzinnych). Podstawą jest także systematyczny wysiłek fizyczny. Dziennie na różnego rodzaju aktywność warto przeznaczać przynajmniej 30–45 minut. Dokonanie korekty sposobu żywienia i uprawianie sportu pomagają w utrzymaniu płaskiego i zdrowego brzucha.
Ból brzucha a stres – co stosować, a czego unikać?
Stres jest jednym z czynników, który może prowadzić do wielu dolegliwości układu pokarmowego, np. nerwicy żołądka (jej typowe objawy to ból brzucha, nudności, odbijanie i dławienie w gardle). To w pewien sposób choroba cywilizacyjna, powodowana u dorosłych wieloma czynnikami, m.in. obawą przed utratą pracy, niespełnieniem oczekiwań bliskich, kłopotami z partnerem lub dziećmi. Bóle brzucha na tle nerwowym mogą także objawiać się pieczeniem w żołądku, zgagą, występowaniem czerwonych plam na twarzy oraz nadmierną potliwością.
Najlepszym sposobem na ograniczenie uczucia zdenerwowania (i skutków jego pojawiania się) jest zdrowy styl życia, obejmujący nie tylko dietę i wysiłek fizyczny, ale także rozwijanie swoich zainteresowań. Warto mieć pasję, która pomaga efektywnie wykorzystywać czas wolny i przynosi nam radość oraz zadowolenie z życia. Ważnym elementem sprzyjającym zdrowiu jest jednocześnie dobry sen. Zrelaksowany człowiek funkcjonuje lepiej, a jego układ pokarmowy łatwiej radzi sobie z trawieniem – podaje poradnikzdrowie.pl. W przypadku problemów ze stresem należy unikać przepracowania, niedosypiania, siedzącego trybu życia oraz ciężkostrawnej diety. Natomiast przy pojawieniu się dolegliwości układu pokarmowego warto sięgnąć po sprawdzony lek bez recepty z trimebutyną, np. Tribux Bio.
Zioła na ból brzucha – codzienne wsparcie dla organizmu
Duże znaczenie dla uzyskania „efektu zdrowego brzucha” ma wykorzystanie roślin leczniczych. Można spożywać je w różnorodnej formie – od dodawania ich w charakterze przypraw do potraw, aż po picie naparów, odwarów i nalewek. Do codziennych posiłków warto podawać zioła przyśpieszające trawienie i ułatwiające metabolizm, w szczególności:
- koper,
- fenkuł (koper włoski),
- pietruszkę,
- bazylię,
- majeranek.
Ponadto można codziennie pić napary i odwary. Cenne dla zdrowia brzucha są m.in. herbata rumiankowa, koperkowa, nagietkowa oraz miętowa. Rozsądnie jest stosować je naprzemiennie, gdyż ciągłe picie ziół przez dłuższy czas może być niekorzystne dla organizmu (np. mięta może powodować refluks żołądkowo-przełykowy). Warto sięgać także po preparaty zawierające wyciąg z ostropestu plamistego, który jest źródłem sylimaryny. Ostropest plamisty działa ochronnie na wątrobę oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji tego organu poprzez wsparcie procesów trawiennych (można go znaleźć np. w suplemencie diety Syliprom).
Na zespół wrażliwego jelita pomaga kora kruszyny, zapalenie jelita grubego można złagodzić użyciem korzenia łopianu, a sposobem na wzdęte jelita i gazy są rumianek, szałwia, hyzop, anyż, bazylia oraz cynamon (źródło: www.poradnikzdrowie.pl).
Z ziół polecanych na nerwicę najczęściej wymienia się melisę. To popularny i sprawdzony środek. Jeszcze skuteczniejsze jest jednak picie naparów z ziela dziurawca (nie mylić z herbatką).
Aby cały organizm, a szczególnie żołądek, mógł funkcjonować prawidłowo, trzeba przestrzegać reguł zdrowego stylu życia – wprowadzić zmiany do swojego jadłospisu oraz zdecydowanie zwiększyć codzienną aktywność fizyczną, np. uprawiać sport. Najważniejsze jest wykonanie pierwszego kroku, a potem konsekwentne pozbywanie się starych nawyków i zastępowanie ich nowymi, zdrowymi zwyczajami.

Choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka, dwunastnicy i jelit, występują na świecie coraz częściej. Ma to związek z niezdrowym trybem życia: niewłaściwą dietą, stresem, nieregularnymi posiłkami. Jaka dieta jest korzystna dla żołądka i jelit, a jakich pokarmów najlepiej się wystrzegać?

Uporczywe dolegliwości ze strony jamy brzusznej prowadzą do pogorszenia się jakości życia, a ich przyczyną może być poważna choroba. Właśnie dlatego warto udać się do specjalisty, kiedy objawy są niewielkie, aby uniknąć długotrwałego leczenia, a także zredukować ryzyko rozwoju powikłań.

Wątroba i trzustka to niezwykle ważne narządy, spełniające liczne funkcje. Aby działały prawidłowo, trzeba o nie dbać, a kluczem do ich zdrowia jest przede wszystkim właściwa dieta. Jeśli nasz tryb życia zbytnio je obciąża, zaczynają chorować, a to odbija się na całym organizmie.

Ból brzucha, który występuje po posiłku, może być skutkiem przejedzenia. Jednak jeśli wraz z nim pojawiają się inne dolegliwości, a ból się utrzymuje, wówczas może on świadczyć o poważnych chorobach związanych z trawieniem.