Jaka dieta jest najlepsza na jelita i żołądek?

Choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka, dwunastnicy i jelit, występują na świecie coraz częściej. Ma to związek z niezdrowym trybem życia: niewłaściwą dietą, stresem, nieregularnymi posiłkami. Jaka dieta jest korzystna dla żołądka i jelit, a jakich pokarmów najlepiej się wystrzegać?

Przyczyny chorób żołądka i jelit

Za choroby żołądka i jelit mogą być odpowiedzialne różne czynniki, zarówno zależne od nas samych, jak i zupełnie niezależne. Do tych ostatnich zalicza się np. zakażenie Helicobacter pylori (odpowiada ono za 70% przypadków zachorowania na wrzody żołądka), czynniki genetyczne oraz rozwój chorób (np. zespół jelita drażliwego). Pośród częstych przyczyn dolegliwości przewodu pokarmowego znajdują się jednak i takie, które są związane z niezdrowym trybem życia, np. palenie tytoniu (składniki dymu papierosowego przyczyniają się do powstawania wrzodów żołądka), nadmierny stres, niezdrowe i nieregularne odżywianie się, spożywanie zbyt obfitych posiłków (źródło: magazyn-medyczny.pl). Przeanalizujmy, jaka dieta będzie najlepsza dla zdrowego żołądka i jelit.

Wrażliwe jelita – co jeść?

Dolegliwości jelitowe mogą objawiać się w różny sposób: nadprodukcją gazów jelitowych, wzdęciami, biegunkami czy zaparciami.

Do najważniejszych zaleceń dietetycznych dla osób o wrażliwych jelitach należą:

  • spożywanie regularnych, częstych (średnio 5 w ciągu dnia) i niezbyt obfitych posiłków,
  • jedzenie powoli,
  • staranne rozdrabnianie pokarmu,
  • zrezygnowanie z palenia tytoniu.

Co jeść przy biegunce?

  • zaleca się spożywanie ryżu,
  • gotowanych warzyw (zwłaszcza marchwi),
  • jabłek pieczonych lub gotowanych, pozbawionych skóry,
  • dojrzałych bananów,
  • suszonych czarnych jagód,
  • picie herbaty.

Co jeść przy zaparciach?

Pomocne są produkty bogate w błonnik:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • otręby,
  • suszone śliwki i morele,
  • rodzynki,
  • daktyle,
  • buraki,
  • świeże owoce,
  • orzechy i nasiona,
  • jogurty,
  • kefiry,
  • kiszone warzywa,
  • siemię lniane.

Szczególnie ważne są jogurty i kefiry, warto natomiast zachować ostrożność przy innych produktach mlecznych, a zwłaszcza samym mleku, które może wywoływać niepożądane reakcje jelit.

Ważne w profilaktyce dolegliwości jelitowych jest również zażywanie probiotyków. Zapewniają one równowagę flory bakteryjnej w jelicie cienkim, zwiększają liczbę bakterii niefermentujących, przeciwdziałając tym samym nadmiarowi gazów jelitowych, wzdęciom i innym dolegliwościom jelita cienkiego. Wpływają także dobrze na jelito grube. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) zakwaszają środowisko jelita i zapobiegają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Biorą też udział w syntezie witamin B1, B2, B12, PP i K oraz umożliwiają zwiększone wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Inne pożyteczne mikroorganizmy i bifidobakterie przeciwdziałają biegunkom bakteryjnym, zwiększają odporność organizmu i pobudzają perystaltykę jelit, nie dopuszczając do zaparć (źródło: www.medonet.pl). Co ciekawe, probiotycznie działają np. orzechy włoskie – ich spożywanie pozwala rozwijać się tym kulturom bakterii, które pozytywnie wpływają na zdrowie jelit (źródło: medycyna-rodzinna.esculap.com).

Ponadto bardzo istotne jest picie dużej ilości wody, przynajmniej 2 litry dziennie.

Czego nie jeść przy wzdęciach i problemach jelitowych?

Zaleca się ograniczenie spożywania pokarmów wzdymających i gazotwórczych, czyli m.in.:

  • nasion roślin strączkowych (takich jak fasola, bób, groch),
  • kapusty,
  • brukselki,
  • kalafiora,
  • cebuli,
  • grzybów,
  • serów pleśniowych,
  • lodów,
  • czekolady,
  • mleka.

Inne produkty powodujące wzdęcia:

  • ziemniaki,
  • kukurydza,
  • pieczywo.

Należy unikać potraw smażonych i pieczonych – warto ograniczyć je na rzecz dań gotowanych, duszonych, pieczonych w folii, ewentualnie grillowanych. Ograniczyć trzeba także spożycie tłuszczów zwierzęcych, czyli m.in. tłustych mięs i wędlin, słoniny, smalcu, jak również śmietany oraz produktów zawierających cukry proste, w tym słodyczy. Niewskazany w dolegliwościach jelitowych jest alkohol – zwłaszcza piwo oraz czerwone wino. Niekorzystnie działają również napoje gazowane (źródło: gastryczne.pl).

Wrażliwy żołądek – co jeść?

Podobnie jak w przypadku wrażliwych jelit, przy wrażliwym żołądku równie ważne jest to, co jemy i jak jemy. Należy jeść regularnie, często (5–6 razy dziennie), unikać posiłków obfitych, nie spożywać niczego w pośpiechu. Pokarm powinno się starannie rozdrobnić, aby nie zalegał zbyt długo w żołądku. Przy problemach gastrycznych zalecana jest dieta lekkostrawna, złożona ze składników, które korzystnie wpływają na kondycję żołądka.

Co jeść przy wrażliwym żołądku?

Produkty zbożowe (ryż, różne gatunki kasz, makaron, pieczywo), nabiał (jogurt naturalny, kefir, chudy lub półtłusty twaróg), chude mięso i wędliny, chude ryby, większość warzyw i owoców – poza tymi, które nasilają niekorzystne objawy bądź zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.

Szczególnie zaleca się produkty probiotyczne, czyli jogurty, kefiry, zażywane dodatkowo probiotyki, które zmniejszają ryzyko zakażenia Helicobacter pylori.

Czego nie jeść przy bólu żołądka?

Przy problemach gastrycznych należy wystrzegać się spożywania potraw ciężkostrawnych, smażonych na tłuszczu, a także pokarmów nasilających dolegliwości żołądkowe – wzmagających wydzielanie soku żołądkowego, kwaśnych oraz o wysokiej zawartości błonnika. Osoby z wrażliwym żołądkiem czy z chorobą wrzodową powinny unikać pomidorów i ich przetworów (zwłaszcza soku i koncentratu pomidorowego), cebuli i warzyw cebulowych, nasion roślin strączkowych, szparagów, karczochów, owoców cytrusowych, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, mięty, ostrych przypraw, wywarów z kości lub tłustych mięs, alkoholu (źródło: dieta.mp.pl).

Dolegliwości żołądkowe i jelitowe potrafią być bardzo uporczywe. Jednak można je znacznie złagodzić, stosując odpowiednią dietę.